Preaload Image

ΑΕΙΖΩΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 8-14 ΕΤΗ

Υπεύθυνη Δασκάλα Αριάδνη Νάνου

ΑΕΙΖΩΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-14 ΕΤΩΝ

ΣΚΟΠΟΣ: Η Συνειδητότητα στην εκπαίδευση

“Η μοίρα του ανθρώπινου γένους θα διαμορφωθεί από την χαρακτηροδομή των Παιδιών του Μέλλοντος.

Οι μεγάλες αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια τους και στις καρδιές τους. Αυτά θα αναλάβουν να βάλουν σε τάξη το χάος αυτού του εικοστού αιώνα. Κι αυτό είναι κάτι που μας αφορά, εμάς που σήμερα ζούμε μέσα σ΄αυτό το μεγάλο χάος.” Αυτά έγραφε ο Βίλχελμ Ράιχ στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, στο βιβλίο του με τίτλο “Τα παιδιά του Μέλλοντος”.

Σήμερα, εκατό χρόνια σχεδόν μετά, πολλοί άνθρωποι μπόρεσαν και όρθωσαν το κεφάλι τους πάνω από το χάος, το σύγχρονο αυτό χάος της διεφθαρμένης πολιτικής, της παγκοσμιοποίησης, της καπιταλιστικής οικονομίας, της ηθικής διαφθοράς και κατάπτωσης, της λεηλασίας του πλανήτη: πνευματικοί δάσκαλοι σε όλο τον κόσμο κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με τον Λόγο, τα γραπτά τους΄ καλλιτέχνες που σήκωσαν το ηθικό ανάστημά τους, μετέδωσαν μηνύματα πνευματικού μεγαλείου ΄δάσκαλοι, επιστημόνες, απλοί άνθρωποι εκδηλώνουν την ανάγκη τους για μια ολιστική παιδεία που εξυψώνει τον Άνθρωπο και τον καθιστά ελεύθερο πολίτη – συνειδητό πόλο ενός δικού τους σύμπαντος, που αναπτύσσεται αυτοβούλως.

Η εκπαίδευση των παιδιών μας χρειάζεται να εναρμονιστεί με αυτές τις φωνές. Δεν είναι δυνατόν να ελπίζουμε ότι θα φτιάξουμε ανεξάρτητους ανθρώπινους χαρακτήρες και ότι θα φέρουμε ισορροπία στο χάος, όταν η αγωγή των παιδιών βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών.

Ο σκοπός της αγωγής – που ταυτίζεται για πολλούς με τον σκοπό της Ζωής – συνίσταται στην κατάκτηση της χαράς και της ευτυχίας, κάτι που προϋποθέτει την απελευθέρωση από όλες τις πλάνες, από όλα τα δεσμά. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, δεν αρκεί μόνο η ανάπτυξη των διανοητικών ικανοτήτων.

Με την αγωγή πρέπει να αναπτυχθούν τόσο οι διανοητικές όσο και οι συναισθηματικές δυνάμεις, για να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στη νόηση και την αίσθηση που ζουν και αναπαράγουν οι ενήλικες. Επιπρόσθετα, για ν΄αναπτυχθεί το παιδί σ΄έναν υγιή και ελεύθερο άνθρωπο, χρειάζεται σε κάποιο σημείο της εξέλιξής του να σπάσει τους αρχικούς δεσμούς με τους γονείς του ή τους μετέπειτα αντιπροσώπους τους στην κοινωνία και να ανεξαρτητοποιηθεί απόλυτα.

Είναι προς όφελός του να μάθει να αισθάνεται ασφαλές, στηριζόμενο στις ίδιες του τις δυνάμεις κι όχι να αναζητά την ασφάλειά του στο στήριγμα της συμβίωσης με άλλους ανθρώπους, αναπαράγοντας δουλοπρεπείς και υπατακτικές πολιτικά συμπεριφορές προς χάριν της επιβίωσης, όπως έχουμε δει να συμβαίνει ανά τους αιώνες. Επιπλέον, μια εκσυγχρονισμένη αγωγή δεν μπορεί να παραβλέπει τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις: η κβαντική φυσική εδώ και δεκαετίες έχει ανατρέψει όλα όσα νομίζαμε ότι ξέραμε για τον κόσμο μας, ο ευρύτερος κλάδος των νευροεπιστημών, επίσης. Όλα αυτά τα νέα δεδομένα θέτουν τις βάσεις για μια νέου είδους αγωγή και παράλληλα εναρμονίζονται με αρχαίες διδαχές και πνευματικές διδασκαλίες που δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε. Σκοπός μιας ολιστικής εκπαίδευσης είναι να μάθει το παιδί να αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως έχει, σε όλες του τις διαστάσεις, που ανακαλύπτουμε σήμερα ξανά, δηλαδή πνευματικά, ψυχικά, συναισθηματικά, διανοητικά, ηθικά, αισθητικά, βιοενεργειακά, κβαντικά. .

Εν συνεχεία, όχι μόνο λόγω των παγκόσμιων οικολογικών και οικονομικών αδιεξόδων, αλλά κυρίως ως αναπόσπαστο μέρος μιας ολόπλευρης ανάπτυξης και ολιστικής παιδαγωγικής στόχευσης, χρειάζεται σήμερα να αξιοποιήσουμε κάθε θεωρητική και πρακτική γνώση γύρω από την πολιτική διάσταση και συμπεριφορά του ανθρώπου και να φέρουμε το όραμα μιας καινούργιας πολιτειακής συγκρότησης και ύπαρξης, εντάσσοντας την έρευνά για την υλοποίηση του οράματός μας για μια κοινωνία ανθρώπων εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον, Δίκαιη, Ενάρετη, Ευδαίμονα, στην εκπαίδευση των παιδιών μας.

Δεν μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας τι είδους κόσμο θα χτίσουν ή πρέπει να χτίσουν. Μα μπορούμε να τα εφοδιάσουμε με τέτοια δομή χαρακτήρα, πνευματική και βιολογική δύναμη, ώστε να μπορέσουν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, να βρουν τον δικό τους δρόμο, να φτιάξουν το δικό τους μέλλον και το μέλλον των παιδιών τους, με ορθολογικό τρόπο’ και ορθολογικός τρόπος σημαίνει με ορθό Λόγο, με ορθή/ αφυπνισμένη συνειδητότητα. Αυτό και θα επιχειρήσουμε στον νέο κύκλο μαθημάτων της Σχολής Αειζωείας για παιδιά, που καλούμαστε να εγκαινιάσουμε το 2022, και στον οποίο σας προσκαλούμε με μεγάλη χαρά και αίσθηση ευθύνης, ώστε να αντεπεξέλθουμε επάξια στις απαιτήσεις της εποχής.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αριάδνη Νάνου, απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, αφού ολοκλήρωσε την παρακολούθηση διετούς σχολής κινηματογράφου και εργάστηκε για έξι χρόνια στον χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου ως σκριπτ και ως βοηθός σκηνοθέτη, συνέχισε τις σπουδές της στον χώρο της Παιδαγωγικής. Παρακολούθησε διετές πρόγραμμα σπουδών Παιδαγωγικής, Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης για παιδιά 5 έως 8 χρονών και μονοετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Θεατρικό Παιχνίδι με την Κάρμεν Ρουγγέρη. Εργάστηκε τρία χρόνια ως συντονίστρια σε ομάδες παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας σε δήμους και κοινοτικούς φορείς, συνεργάστηκε με τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Παιχνιδαγωγείο” για δύο χρόνια ως υπεύθυνη των εργαστηρίων για παιδιά και ως συντονίστρια των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων σε σχολεία. Έλαβε εκπαίδευση Α΄ βαθμού ως συντονίστρια ομάδων παιδιών του Open Awards, “Σχολεία του Δάσους” ενώ παράλληλα παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων παιδαγωγικής και ψυχολογίας.

Ολοκλήρωσε διετές πρόγραμμα σπουδών το 2017 στο εργαστήρι Εκπαιδευτικό Δράμα: Το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα, Ξένια Καλογεροπούλου και παράλληλα ολοκλήρωσε το διετές πρόγραμμα της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης στο Κέντρο Μελέτης & Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, με το οποίο και συνεργάζεται ως βοηθός στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Επιπλέον, συνεργάστηκε με τον παιδαγωγικό φορέα StoryPlay σε δράσεις και προγράμματα για παιδιά και εφήβους.

Παράλληλα παρακολούθησε μονοετές πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού, εκμάθησης της ελληνικής ως ξένη γλώσσα, on line.

Η αγάπη της για τις ιστορίες και την παιδαγωγική τους αξία, παράλληλα με την αφοσίωσή της στην διερεύνηση της ελληνικής μυθολογίας και λογοτεχνίας, την οδήγησαν στην υλοποίηση και τον σχεδιασμό προγραμμάτων θεατροπαιδαγωγικής κατεύθυνσης για παιδιά Δημοτικού και εφήβους.

Καθοριστική για την εργασία της ως προς τον αποσυμβολισμό των μύθων αλλά και στην εμβάθυνση στην μελέτη της ελληνικής γλώσσας και φιλοσοφίας, ήταν η επαφή της με την διδασκαλία της Αλτάνη από το 2002 και εξής.

Επιπλέον, από το 2012, ασχολείται συστηματικά με το Ρέικι και από το 2015 μαθητεύει στην σχολή Αειζωίας. Τον Οκτώβριο του 2021, ολοκλήρωσε τον τριετή πνευματικό κύκλο σπουδών, με δασκάλα την Διονυσία Κλαρνετατζή.

Τον Νοέμβριο του 2019, άνοιξε έναν πολιτιστικό χώρο, όπου στεγάζεται η σχολή Καλλίχορο, “Κέντρο Νέων Αρχαίων Χορών” και ο οργανισμός Ananda Unity “Performing & Healing Arts”. Όραμα του πολιτιστικού χώρου είναι η ενδυνάμωση των ανθρωπιστικών αξιών και η πνευματική μας εξύψωση μέσα από τις τέχνες του θεάτρου, της όρχησης, της μουσικής, της αφήγησης, της λογοτεχνίας. Επιπλέον, είναι μέλος ομάδας που ασχολείται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δημιουργίας οικοκοινότητας.

Το όνειρό της για μια ολιστική εκπαίδευση που να σέβεται και να ευνοεί όλες τις υποστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, υποστηρίζεται από την σχολή Αειζωίας για παιδιά, καθώς διοργανώνονται μαθήματα προς υπηρεσία αυτής της κατεύθυνσης από τον Ιανουάριο του 2022.

Στοιχεία επικοινωνίας

Αριάδνη Νάνου
Τηλ: 6974977834

email: ariadnidaira@gmail.com

Για Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα εγγραφής.

Αν δεν μπορέσετε να συμπληρώσετε την φόρμα στείλτε απ’ευθείας email στο ariadnidaira@gmail.com  και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Loading